FESTIVAL VEDY A TECHNIKY 2009 sa v tomto roku uskutočnil v dňoch 5.-7.11.2009 v priestoroch Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Ivana Gašparoviča. Zúčastnilo okolo 200 mladých ľudí zo Slovenska a z celej Európy, ktorí prezentovali svojich 81 vedeckých projektov.

Prievidzu reprezentovali tri projekty zo Základnej školy na Mariánskej ulici. Prvým bol projekt siedmakov, Maroša Krchňáka a Kristiána Kaspara, ktorí navštevujú triedu pre intelektovo nadaných žiakov v projekte APROGEN - Továreň na čokoládu.

 

"PREČO SME SA ROZHODLI SKONŠTRUOVAŤ TOVÁREŇ NA ČOKOLÁDU?

Po celej škole sa roznieslo, že rapídne stúpla spotreba čokolády predávanej v školskom bufete a dodávatelia nás už nechcú zásobovať. Preto sme sa rozhodli, že pre školu vybudujeme továreň na čokoládu.. Dva roky aktívne pracujeme v krúžku Robolab pod vedením pani učiteľky Mgr. Viery Jackovej. Celý projekt sme si sami navrhli, postavili aj naprogramovali, výroba čokolády je plne automatická, vyžaduje len personál na ovládanie počítačov. Po skončení jedného výrobného cyklu vypadne 12 porcii čerstvej chutnej čokolády."

 

 

Druhým projektom bol Bufet, ktorý z lega a NXT kociek zostavil a naprogramoval Tomáš Šrámek zo 7.A triedy. Po pristúpení k bufetu vás automat zaregistroval rozsvietením svetla a pozdravom. Po vložení mince do prístroja ste si mohli pomocou mobilného telefónu vybrať požadovaný tovar zo sortimentu bufetu - ovocnú okrúhlu žuvačku, ktorá sa vykotúľala zo zásobníka, alebo mentolovú žuvačku z posuvného pásu, prípadne nápoj, ktorý sa dávkoval do pripravenej nádoby. Tento projekt získal Cenu dekana Prírodovedeckej fakulty.

 

 

Posledným, nemenej zaujímavým, bolo prezentovanie využitia optických vláken na prenos energie a model teleportu rôznofarebných kociek z jedného miesta na druhé, vzdialenejšie miesto. Projekt taktiež zaujal porotu a bol pri záverečnom vyhodnotení ocenený vecnými cenami.

 

 

 

Festival vedy a techniky je miestom, kde si mladí ľudia môžu vymeniť svoje bádateľské schopnosti navzájom, nadviažu nové priateľstvá, získajú skúsenosti, ktoré sú pre nich prínosom v ich ďalšej tvorivej a kreatívnej práci. Podieľajú sa na svojom vzdelávaní sa, rozvíjajú svoju samostatnosť, prezentačné zručnosti a objavujú nové dimenzie života okolo seba.

Žiaci zo ZŠ na Mariánskej ulici v Prievidzi reprezentovali na tomto podujatí nielen seba, svoju školu, ale mesto, za čo im patrí poďakovanie. Prajeme im veľa nápadov v ich ďalšej vedeckej činnosti.                      Mgr. Viera Jacková